沪教版牛津上海五年级下册英语阅读理解题含答案解析
一、阅读理解
1.阅读理解阅读理解 
    I am going to have a busy weekend! On Saturday, I'm going to clean my room and do homework. Then, in the evening, I'm going to the supermarket with my mother. On Saturday, I'm going to the bookstore on foot. I'm going to buy some books. Then, I'm going to go home and read the new books. In the evening, I'm going to watch TV. That will be fun!
阅读短文判断正误
(1)On Saturday, I'm going to clean my room and do homework.   
(2)I 'm going to the supermarket with my mother.   
(3)I'm going to go to the library and read the new books.   
(4)I'm going to play football on Saturday.   
(5)I'm going to watch TV in the evening.   
【答案】 (1)1
(2)1
(3)0
(4)0
(5)1 
【解析】【分析】大意:短文讲述了我周末都做了什么事情。
(1)句意:星期六,我要打扫房间,做家庭作业。根据 On Saturday, I'm going to clean my room and do homework. 可知星期六,我要打扫房间做家庭作业。故答案为正确。
(2)句意:我要和妈妈一起去超市。根据 Then, in the evening, I'm going to the supermarket with my mother. 可知我要和妈妈一起去超市,故答案为正确。
(3)句意:我要去图书馆读新书。根据 I'm going to buy some books. Then, I'm going to go home and read the new books. 可知我去书店买一些书,然后回家看新书,故答案为错误。
(4)句意:星期六我要去踢足球。根据短文,可知星期六我没有去踢足球,故答案为错误。
(5)句意:我晚上要看电视。根据 In the evening, I'm going to watch TV. 可知我晚上要看电视,故答案为正确。
time in a bottle 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
 
2.阅读理解阅读判断。    Last summer I went to Qingdao with my parents.Qingdao is in the east of China.The weather was warm there. I swam in the sea every day.We ate lots of fish.I bought many presents for my friends too.We had a lovely time there.   
(1)I went to Qingdao with my parents.   
(2)Qingdao is in the west of China.   
(3)I swam in the sea every day.   
(4)We ate lots of fruit .   
(5)I had a lovely time there.   
【答案】(1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1 
【解析】【分析】大意:介绍主人公一家人去年暑假去青岛度假。
(1)根据Last summer I went to Qingdao with my parents可知主人公的确和父母一起去的青岛。与题干信息符合。故选正确。
(2)根据Qingdao is in the east of China可知青岛在中国的东部,与题干信息west西部不符。故选错误。
(3)根据 I swam in the sea every day.可知主人公的确每天都游泳。与题干信息符合。故选正确。
(4)根据We ate lots of fish.可知主人公一家人吃了很多鱼肉,与题干信息fruit水果不符。故选错误。
(5)根据We had a lovely time there.我们在那里玩得很开心可知,与题干信息符合。故选正确。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息出关键句进行判断。
3.阅读理解阅读判断。    This is my bedroom . It's very big and it's very clean . There is a desk near the bed . There are some books on the desk . Some are Chinese books . Some are English books . There is a phone on the desk . There is a map of China on the wall . I like the bedroom very much .   
(1)My bedroom is very small .   
(2)There is a desk in the bedroom .   
(3)There are some books on the bed .   
(4)There isn't a phone in the bedroom .   
(5)There is map of China on the wall .   
【答案】(1)0
(2)1
(3)0
(4)0
(5)1 
【解析】【分析】大意:介绍我的卧室。
(1)题干句意是我的卧室是非常小的。根据 This is my bedroom . It's very big可知主人公的卧室事非常大的。故选错误。
(2)题干句意是卧室里有一张桌子。根据 There is a desk near the bed可知卧室里确实有一张桌子,它在床边。故选正确。
(3)题干句意是一些书在床上。根据There are some books on the desk可知一些书是在桌子上,不是在床上。故选错误。
(4)题干句意是卧室里没有一台电话。根据There is a phone on the desk 可知卧室桌子上有台电话。故选错误。
(5)题干句意是墙上有一张中国地图。根据There is a map of China on the wall可知,墙上
确实有一张中国地图。故选正确。
【点评】考查阅读理解。首先通读阅读,了解大意。其次阅读题干信息,根据题干信息出相关句子进行判断。
4.阅读理解阅读对话,判断正误。 
Cindy: Hi! I'm Cindy. I'm in the USA. It's seven. I'm having my breakfast. I have an apple pie, an egg and some bread. The orange juice and the banana are my favorite.
Kate: Hi! I'm Kate. In Japan(日本), I often have rice and soup for breakfast. And I love fish best. After breakfast, I often drink tea.
(1)Cindy is in China.   
(2)Cindy's favorite drink is orange juice.   
(3)Cindy has breakfast at seven.   
(4)Kate often has noodles and fish for breakfast.   
(5)Fish is Kate's favorite food.   
【答案】 (1)0
(2)1
(3)1
(4)0
(5)1 
【解析】【分析】大意:辛迪和凯特谈论有关日常生活的事情,最喜欢的食物。
(1)句意:辛迪在中国。根据 I'm Cindy. I'm in the USA. 可知辛迪在美国。故答案为错误。
(2)句意:辛迪最喜欢的饮料是橙汁。根据 The orange juice and the banana are my favorite. 可知辛迪最喜欢的饮料是橙汁。故答案为正确。
(3)句意:辛迪七点钟吃早饭。根据 It's seven. I'm having my breakfast. 可知辛迪七点钟
吃早饭。故答案为正确。
(4)句意:凯特早餐经常吃面条和鱼。根据 I often have rice and soup for breakfast. 可知凯特早餐经常吃米饭和汤。故答案为错误。
(5)句意:鱼是凯特最喜欢的食物。根据 I love fish best. 可知鱼是凯特最喜欢的食物。故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
 
5.阅读理解读短文选择正确答案 
    Mr Brown lives in a nice house in a small town with his wife, Mrs Brown. From Monday to Friday, he works in an office near his house. He is free on Saturdays and Sundays. There is a nice garden beside his house. He likes growing flowers and he often works in the garden on Saturdays and Sundays. The flowers are very beautiful and Mrs Brown likes them very much. She often helps Mr Brown.